Co s vajíčky po Velikonocích? Inspirujte se recepty na lahodné pomazánky

Recepty | 22. 4. 2025 | Eva Svobodová
Po Velikonocích často zůstává lednice plná vařených vajec. Místo nudného mlsání natvrdo je můžete využít kreativněji. Vajíčkové pomazánky jsou chutné, rychlé a variabilní. Jsou ideální nejen jako záchrana zbytků, ale i jako pohoštění. Vyzkoušejte tři skvělé recepty na domácí pomazánky.
Co se v článku dozvíte?
- Co dělat se zbylými vařenými vejci po Velikonocích?
- Proč vajíčkové pomazánky nikdy neomrzí?
- Jaké kombinace chutí fungují nejlépe?
- Tři jednoduché recepty, které si zamilujete
- Jak vajíčka bezpečně uchovávat a kdy je už raději nechat být?
Vajíčka po Velikonocích: zbytek, nebo příležitost?
Velikonoce jsou časem, kdy se vařená vejce konzumují ve velkém – a ještě častěji zůstávají v lednici bez využití. Jenže právě vařená vejce natvrdo jsou skvělým základem pro desítky receptů. Vajíčkové pomazánky patří k těm nejoblíbenějším, protože jsou jednoduché, levné a díky různým dochucovadlům se nikdy neomrzí.
Jak dlouho vydrží vařená vejce a na co si dát pozor?
Vařená vejce uchovávejte v lednici ideálně ve skořápce – tak vydrží čerstvá zhruba týden. Jakmile je oloupete, je nejlepší je zkonzumovat do 1–2 dnů. Pokud si nejste jisti, zda je vejce ještě v pořádku, můžete udělat jednoduchý test: ponořte ho do vody. Starší vejce plavou, čerstvá zůstávají na dně.
Vajíčková pomazánka: klasika, která se nikdy neztratí
Kdo by neznal klasickou vajíčkovou pomazánku? Můžete ji namazat na chleba, bagetku nebo přidat do sendviče. Hodí se k snídani, večeři i jako občerstvení pro návštěvu. A co víc – její chuť si snadno přizpůsobíte tomu, co zrovna najdete v lednici.
Recept na klasickou vajíčkovou pomazánku s cibulkou
.png)
Ingredience:
- 4 vařená vejce
- 1 menší cibule (nejlépe bílá)
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl, pepř podle chuti
Postup:
Vejce oloupejte a nasekejte nadrobno. Cibuli nasekejte co nejjemněji. Vše smíchejte s máslem, přidejte hořčici a dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete jemnější konzistenci, můžete pomazánku krátce promixovat.
Recept na vajíčkovou pomazánku s tvarohem a pažitkou
.png)
Ingredience:
- 3 vařená vejce
- 100 g měkkého tvarohu
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce nasekané pažitky
- špetka soli a mletého pepře
Postup:
Vejce nasekejte na malé kostičky. V misce smíchejte tvaroh, smetanu a přidejte vajíčka. Vmíchejte čerstvou pažitku a dochuťte podle potřeby. Pomazánka je svěží, lehká a ideální třeba na celozrnný chléb.
Recept na vajíčkovou pomazánku s česnekem a paprikou
.png)
Ingredience:
- 4 vařená vejce
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky sladké papriky
- sůl podle chuti
Postup:
Vejce nasekejte a smíchejte s majonézou a hořčicí. Přidejte prolisovaný česnek, papriku a osolte. Pro výraznější chuť nechte pomazánku chvíli odležet v lednici.
Vajíčka po svátcích nemusí být problém
Velikonoce končí, ale chuť na něco dobrého zůstává. Díky jednoduchým vajíčkovým pomazánkám využijete zbylá vejce naplno a zároveň si pochutnáte. Vyzkoušejte různé kombinace, přidejte bylinky, sýr nebo avokádo a objevujte nové chutě.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz, recepty