Těchto 6 potravin ničí štítnou žlázu: Vyřaďte je, než bude pozdě

Těchto 6 potravin ničí štítnou žlázu: Vyřaďte je, než bude pozdě

Krása a zdraví | 10. 4. 2025 | Marie Procházková

Některé běžné potraviny mohou oslabovat činnost štítné žlázy a zhoršovat hormonální rovnováhu. Zjistěte, kterým se raději vyhnout.


Co se v článku dozvím?

  • Které potraviny mohou oslabit štítnou žlázu

  • Proč surová zelenina někdy škodí

  • Jaký vliv má sója, cukr nebo kofein na hormonální rovnováhu

  • Jak upravit jídelníček při poruchách štítné žlázy

  • Praktické rady pro každodenní stravu


Potraviny, které mohou oslabit štítnou žlázu

 

Štítná žláza je důležitým hormonálním orgánem, který ovlivňuje metabolismus, energii i psychickou pohodu. Pokud je její činnost narušena, může dojít k celé řadě zdravotních komplikací. Některé běžné potraviny mohou její funkci narušovat. Které to jsou?


1. Surová brukvovitá zelenina

 

Zeleniny jako kapusta, brokolice, květák nebo růžičková kapusta obsahují tzv. goitrogeny. Tyto látky mohou bránit vstřebávání jódu, který je pro správnou funkci štítné žlázy nezbytný.

 

  • Nejvíce škodí, když je konzumována syrová

  • Tepelná úprava (vaření, dušení) účinek goitrogenů snižuje

 

2. Sója a sójové produkty

 

Sója obsahuje fytoestrogeny a také goitrogeny, které mohou narušit funkci štítné žlázy, zejména pokud máte nízký příjem jódu.

 

  • Rizikové jsou tofu, sójové mléko, sójové omáčky

  • Nevhodné hlavně při hypotyreóze nebo Hashimotově tyreoiditidě


3. Rafinovaný cukr a jednoduché sacharidy

 

Cukry zvyšují hladinu inzulínu, což zvyšuje riziko zánětů a narušuje hormonální rovnováhu.

 

  • Vyskytuje se v sladkostech, bílém pečivu, limonádách

  • Může zhoršovat únavu a přibírání – typické příznaky poruch štítné žlázy


4. Lepkové potraviny

 

Lidé s autoimunitním onemocněním štítné žlázy (např. Hashimotova choroba) často trpí i intolerancí na lepek.

 

  • Lepek zhoršuje vstřebávání živin a může podporovat záněty

  • Zvažte bezlepkovou dietu při potvrzených potížích


5. Vysoce průmyslově zpracované potraviny a trans-tuky

 

Uzeniny, chipsy, trvanlivé pečivo nebo mražené polotovary často obsahují transmastné kyseliny a chemikálie.

 

  • Zvyšují zánět v těle

  • Mohou oslabovat účinnost léků na štítnou žlázu


6. Přemíra kofeinu a alkoholu

 

Kofein a alkohol ve větším množství narušují hormonální stabilitu a mohou negativně ovlivnit činnost štítné žlázy.

 

  • Kofein může narušit vstřebávání léků (např. Euthyrox)

  • Alkohol zatěžuje játra, která metabolizují hormony


Co dělat, pokud mám problémy se štítnou žlázou?

 

  • Konzultujte jídelníček s endokrinologem nebo nutričním terapeutem

  • Sledujte příjem jódu – ideálně z mořských ryb a jodizované soli

  • Preferujte vařenou zeleninu, kvalitní bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a potraviny bohaté na selen a zinek

 

Strava má zásadní vliv na zdraví štítné žlázy. Pokud trpíte její poruchou, nebo máte v rodině predispozice, doporučuje se některé potraviny omezit nebo zcela vyřadit. Vyvážená a šetrná strava může významně pomoci při léčbě i prevenci poruch.


Zdroje: iletaky.cz, healthline.com

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody