Marinády na grilování: 8 nápadů, díky kterým bude každé maso šťavnaté a voňavé

Recepty | 17. 4. 2025 | Jiří Veselý
Chystáte se grilovat a chcete, aby bylo maso perfektně šťavnaté, zelenina plná chuti a sýr se jen rozplýval na jazyku? S tou správnou marinádou to nebude žádný problém. Máme pro vás 8 osvědčených tipů na domácí marinády, které zvládne každý a chutnají výborně.
Co se v článku dozvíte?
- Jaké suroviny tvoří základ dobré marinády?
- Na co si dát pozor při marinování masa?
- 8 receptů na domácí marinády pro maso, ryby, zeleninu i sýr
- Jak dlouho nechat maso v marinádě a co (ne)grilovat hned?
Co dělá dobrou marinádu?
Základ každé dobré marinády tvoří čtyři složky:
- tuk (olej, jogurt, zakysaná smetana)
- kyselina (citrón, ocet, víno, jogurt)
- koření a bylinky
- dochucovadla (česnek, hořčice, med, sójová omáčka apod.)
Poměr by měl být vyvážený – příliš mnoho kyseliny maso „uvaří“, příliš mnoho oleje ho může udusit bez chuti.
Na co si dát pozor při marinování?
- Sůl až nakonec – maso může pustit šťávu a zbytečně vyschnout
- Marinujte vždy v chladu, ideálně v lednici
- Používejte skleněné nebo plastové nádoby, ne kovové
- Marinádu z masa znovu nepoužívejte, pokud nebyla tepelně upravená
8 tipů na domácí marinády, které bodují u každého grilování
1/ Bylinková s citronem
Skvělá na kuřecí maso nebo zeleninu
- olivový olej
- šťáva a kůra z citronu
- tymián, rozmarýn, česnek
2/ Medovo-hořčičná
Hodí se na vepřové i krkovičku
- plnotučná hořčice
- med
- olej, sůl, pepř
3/ Jogurtová s kari
Ideální na kuře nebo tofu
- bílý jogurt
- kari koření
- česnek, sůl
4/ Chilli-limetková
Pikantní záležitost na hovězí i tofu
- limetková šťáva
- chilli paprička
- sójová omáčka
5/ Pivní marináda
Pro pořádné maso i klobásy
- černé pivo
- česnek
- hořčice, sůl, pepř
6/ Sójová s medem a zázvorem
Na kuře i lososa
- sójová omáčka
- med
- strouhaný zázvor
7/ Česneková s rozmarýnem
Skvělá na jehněčí
- olivový olej
- česnek
- čerstvý rozmarýn, sůl
8/ Citronovo-rozmarýnová s jogurtem
Jemná a svěží
- bílý jogurt
- citronová šťáva
- rozmarýn, pepř
Jak dlouho marinovat?
Typ masa | Doba marinování |
Kuřecí maso | 2-6 hodin |
Vepřové maso | 4-12 hodin |
Hovězí maso | až 24 hodin |
Ryby | 30 min - 1 hodina |
Zelenina | 30 min - 1 hodina |
Sýry | 1-2 hodiny |
Vychytaná marináda dělá rozdíl
Na grilu může být všechno – maso, ryby, zelenina i sýr. Ale bez správné marinády se z jídla může stát jen vysušený kus. S domácí směsí podle chuti posunete grilování o level výš. Vyzkoušejte některý z našich receptů a zkuste si hrát s chutěmi podle vlastní fantazie.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz