Marinády na grilování: 8 nápadů, díky kterým bude každé maso šťavnaté a voňavé

Marinády na grilování: 8 nápadů, díky kterým bude každé maso šťavnaté a voňavé

Recepty | 17. 4. 2025 | Jiří Veselý

Chystáte se grilovat a chcete, aby bylo maso perfektně šťavnaté, zelenina plná chuti a sýr se jen rozplýval na jazyku? S tou správnou marinádou to nebude žádný problém. Máme pro vás 8 osvědčených tipů na domácí marinády, které zvládne každý a chutnají výborně.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jaké suroviny tvoří základ dobré marinády?
  • Na co si dát pozor při marinování masa?
  • 8 receptů na domácí marinády pro maso, ryby, zeleninu i sýr
  • Jak dlouho nechat maso v marinádě a co (ne)grilovat hned?

 

Co dělá dobrou marinádu?

 

Základ každé dobré marinády tvoří čtyři složky:

 

  • tuk (olej, jogurt, zakysaná smetana)
  • kyselina (citrón, ocet, víno, jogurt)
  • koření a bylinky
  • dochucovadla (česnek, hořčice, med, sójová omáčka apod.)

 

Poměr by měl být vyvážený – příliš mnoho kyseliny maso „uvaří“, příliš mnoho oleje ho může udusit bez chuti.

 

Na co si dát pozor při marinování?

 

  • Sůl až nakonec – maso může pustit šťávu a zbytečně vyschnout
  • Marinujte vždy v chladu, ideálně v lednici
  • Používejte skleněné nebo plastové nádoby, ne kovové
  • Marinádu z masa znovu nepoužívejte, pokud nebyla tepelně upravená

 

8 tipů na domácí marinády, které bodují u každého grilování

 

1/ Bylinková s citronem

Skvělá na kuřecí maso nebo zeleninu

  • olivový olej
  • šťáva a kůra z citronu
  • tymián, rozmarýn, česnek

 

2/ Medovo-hořčičná

Hodí se na vepřové i krkovičku

  • plnotučná hořčice
  • med
  • olej, sůl, pepř

 

3/ Jogurtová s kari

Ideální na kuře nebo tofu

  • bílý jogurt
  • kari koření
  • česnek, sůl

 

4/ Chilli-limetková

Pikantní záležitost na hovězí i tofu

  • limetková šťáva
  • chilli paprička
  • sójová omáčka

 

5/ Pivní marináda

Pro pořádné maso i klobásy

  • černé pivo
  • česnek
  • hořčice, sůl, pepř

 

6/ Sójová s medem a zázvorem

Na kuře i lososa

  • sójová omáčka
  • med
  • strouhaný zázvor

 

7/ Česneková s rozmarýnem

Skvělá na jehněčí

  • olivový olej
  • česnek
  • čerstvý rozmarýn, sůl

 

8/ Citronovo-rozmarýnová s jogurtem

Jemná a svěží

  • bílý jogurt
  • citronová šťáva
  • rozmarýn, pepř

 

Jak dlouho marinovat?

 

Typ masa Doba marinování
   
Kuřecí maso 2-6 hodin
Vepřové maso 4-12 hodin
Hovězí maso až 24 hodin
Ryby 30 min - 1 hodina
Zelenina 30 min - 1 hodina
Sýry 1-2 hodiny

 

 

Vychytaná marináda dělá rozdíl

 

Na grilu může být všechno – maso, ryby, zelenina i sýr. Ale bez správné marinády se z jídla může stát jen vysušený kus. S domácí směsí podle chuti posunete grilování o level výš. Vyzkoušejte některý z našich receptů a zkuste si hrát s chutěmi podle vlastní fantazie.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody