Recept na nejlepší domácí pizzu: Lepší než z restaurace!

Recepty | 28. 4. 2025 | Eva Svobodová
Milujete pizzu a chcete si ji připravit doma tak, aby byla nadýchaná, voňavá a chutnala jako z vyhlášené pizzerie? Ukážeme vám recept, díky kterému zvládnete dokonalou domácí pizzu krok za krokem. Stačí pár triků a už nikdy nebudete chtít jinou!
Co se v článku dozvím?
-
Jak připravit perfektní těsto na pizzu
-
Jaké suroviny vybrat pro autentickou chuť
-
Tajemství skvělé rajčatové omáčky
-
Na co si dát pozor při pečení
-
Tipy na oblíbené kombinace surovin
Jak připravit perfektní těsto na pizzu
Základem každé skvělé pizzy je těsto. A právě jeho příprava rozhoduje o tom, zda bude vaše domácí pizza opravdu nezapomenutelná.
Ingredience na těsto:
-
500 g hladké mouky
-
325 ml vlažné vody
-
7 g sušeného droždí nebo 20 g čerstvého droždí
-
1 lžička cukru
-
2 lžičky soli
-
2 lžíce olivového oleje
Postup:
-
V malé misce rozmíchejte droždí s cukrem ve vlažné vodě a nechte asi 10 minut vzejít.
-
Mouku prosijte do větší mísy, přidejte sůl a promíchejte.
-
Přilijte kvásek a olivový olej, začněte zadělávat těsto.
-
Těsto hněťte alespoň 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
-
Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
Tip:
Čím déle necháte těsto kynout, tím bude pizza nadýchanější a chuťově výraznější. Ideální je i 12hodinové kynutí v lednici!
Jaké suroviny vybrat pro autentickou chuť
Kvalita surovin dělá obrovský rozdíl. Pokud chcete domácí pizzu opravdu jako z italské restaurace, zaměřte se na:
-
Rajčatová passata – žádné kečupy! Hledejte čistou pasírovanou rajčatovou šťávu.
-
Mozzarella na pizzu – pevnější než klasická mozzarella do salátu, nerozteče se tolik.
-
Parmazán – pár hoblinek dodá neodolatelnou chuť.
-
Pravá šunka – ideálně prosciutto crudo nebo kvalitní šunka od kosti.
-
Bazalka – čerstvé lístky jsou nejlepší volba.
Pozor!
Při použití nekvalitního sýra a omáčky bude výsledná chuť mdlá a těžká.
Tajemství skvělé rajčatové omáčky
Správná omáčka je jednoduchá, ale nesmí chybět!
Ingredience:
-
400 g rajčatové passaty
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžička soli
-
1 lžička sušeného oregana
-
špetka cukru
-
čerstvě mletý pepř
Postup:
-
Všechny ingredience smíchejte v misce.
-
Omáčku není třeba vařit – stačí ji jednoduše rozetřít na těsto.
Tip:
Pokud máte více času, můžete omáčku provařit na mírném plameni 10–15 minut pro ještě intenzivnější chuť.
Na co si dát pozor při pečení
Správné pečení rozhoduje o výsledku!
-
Předehřejte troubu na maximum (250–280 °C). Ideální je použít i pečicí kámen nebo plech obrácený dnem vzhůru, aby pizza dostala správný žár odspodu.
-
Pečte krátce a rychle – obvykle 6–9 minut, záleží na troubě.
-
Těsto neroztahujte válečkem, ale rukama. Zachováte tak bublinky vzduchu a pizza bude nadýchanější.
Tipy na oblíbené kombinace surovin
Margherita:
Rajčatová omáčka, mozzarella, bazalka, kapka olivového oleje.
Prosciutto e Rucola:
Rajčatová omáčka, mozzarella, prosciutto crudo, čerstvá rukola, parmazán.
Quattro Formaggi:
Směs čtyř sýrů – mozzarella, gorgonzola, parmazán a ementál.
Vegetariana:
Rajčata, paprika, cuketa, lilek, olivy, mozzarella.
Havajská:
Omáčka, mozzarella, šunka, ananas (kontroverzní, ale milovaná klasikou!).
S tímto receptem si doma připravíte pizzu, která se bez nadsázky vyrovná pizzám z těch nejlepších pizzerií. Stačí si pohrát s těstem, sáhnout po kvalitních surovinách a nechat troubu pořádně rozžhavit. Výsledek? Voňavá, křupavá, nadýchaná pizza, na kterou se vám budou sbíhat sliny ještě dlouho po posledním soustu!
Zdroje: iletaky.cz, AkcniCeny.cz, giallozafferano.it