Recept na nejlepší domácí pizzu: Lepší než z restaurace!

Recept na nejlepší domácí pizzu: Lepší než z restaurace!

Recepty | 28. 4. 2025 | Eva Svobodová

Milujete pizzu a chcete si ji připravit doma tak, aby byla nadýchaná, voňavá a chutnala jako z vyhlášené pizzerie? Ukážeme vám recept, díky kterému zvládnete dokonalou domácí pizzu krok za krokem. Stačí pár triků a už nikdy nebudete chtít jinou!


Co se v článku dozvím?

  • Jak připravit perfektní těsto na pizzu

  • Jaké suroviny vybrat pro autentickou chuť

  • Tajemství skvělé rajčatové omáčky

  • Na co si dát pozor při pečení

  • Tipy na oblíbené kombinace surovin


Jak připravit perfektní těsto na pizzu

 

Základem každé skvělé pizzy je těsto. A právě jeho příprava rozhoduje o tom, zda bude vaše domácí pizza opravdu nezapomenutelná.

 

Ingredience na těsto:

 

Postup:

  1. V malé misce rozmíchejte droždí s cukrem ve vlažné vodě a nechte asi 10 minut vzejít.

  2. Mouku prosijte do větší mísy, přidejte sůl a promíchejte.

  3. Přilijte kvásek a olivový olej, začněte zadělávat těsto.

  4. Těsto hněťte alespoň 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.

  5. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.

Tip:
Čím déle necháte těsto kynout, tím bude pizza nadýchanější a chuťově výraznější. Ideální je i 12hodinové kynutí v lednici!


Jaké suroviny vybrat pro autentickou chuť

 

Kvalita surovin dělá obrovský rozdíl. Pokud chcete domácí pizzu opravdu jako z italské restaurace, zaměřte se na:

  • Rajčatová passata – žádné kečupy! Hledejte čistou pasírovanou rajčatovou šťávu.

  • Mozzarella na pizzu – pevnější než klasická mozzarella do salátu, nerozteče se tolik.

  • Parmazán – pár hoblinek dodá neodolatelnou chuť.

  • Pravá šunka – ideálně prosciutto crudo nebo kvalitní šunka od kosti.

  • Bazalka – čerstvé lístky jsou nejlepší volba.

Pozor!
Při použití nekvalitního sýra a omáčky bude výsledná chuť mdlá a těžká.


Tajemství skvělé rajčatové omáčky

 

Správná omáčka je jednoduchá, ale nesmí chybět!

Ingredience:

 

Postup:

  1. Všechny ingredience smíchejte v misce.

  2. Omáčku není třeba vařit – stačí ji jednoduše rozetřít na těsto.

 

Tip:
Pokud máte více času, můžete omáčku provařit na mírném plameni 10–15 minut pro ještě intenzivnější chuť.


Na co si dát pozor při pečení

 

Správné pečení rozhoduje o výsledku!

  • Předehřejte troubu na maximum (250–280 °C). Ideální je použít i pečicí kámen nebo plech obrácený dnem vzhůru, aby pizza dostala správný žár odspodu.

  • Pečte krátce a rychle – obvykle 6–9 minut, záleží na troubě.

  • Těsto neroztahujte válečkem, ale rukama. Zachováte tak bublinky vzduchu a pizza bude nadýchanější.


Tipy na oblíbené kombinace surovin

 

Margherita:
Rajčatová omáčka, mozzarella, bazalka, kapka olivového oleje.

Prosciutto e Rucola:
Rajčatová omáčka, mozzarella, prosciutto crudo, čerstvá rukola, parmazán.

Quattro Formaggi:
Směs čtyř sýrů – mozzarella, gorgonzola, parmazán a ementál.

Vegetariana:
Rajčata, paprika, cuketa, lilek, olivy, mozzarella.

Havajská:
Omáčka, mozzarella, šunka, ananas (kontroverzní, ale milovaná klasikou!).

 

S tímto receptem si doma připravíte pizzu, která se bez nadsázky vyrovná pizzám z těch nejlepších pizzerií. Stačí si pohrát s těstem, sáhnout po kvalitních surovinách a nechat troubu pořádně rozžhavit. Výsledek? Voňavá, křupavá, nadýchaná pizza, na kterou se vám budou sbíhat sliny ještě dlouho po posledním soustu!

 

Zdroje: iletaky.cz, AkcniCeny.cz, giallozafferano.it

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody