Tajemství dokonalých lívanců odhaleno: Uděláte je i bez zkušeností!

Tajemství dokonalých lívanců odhaleno: Uděláte je i bez zkušeností!

Recepty | 26. 4. 2025 | Eva Svobodová

Máte chuť na ty nejdokonalejší lívance, které budou vláčné, nadýchané a prostě neodolatelné? Připravili jsme pro vás ověřený recept i tipy, jak lívance vylepšit a vyvarovat se nejčastějších chyb. Pojďte si pochutnat!


Co se v článku dozvím?

  • Jaký je nejlepší recept na lívance krok za krokem

  • Tipy, jak udělat lívance opravdu nadýchané

  • Nejčastější chyby při přípravě lívanců

  • Nápady na originální varianty a dochucení


Nejlepší recept na lívance: základní postup

 

Pokud chcete připravit dokonalé domácí lívance, držte se tohoto jednoduchého a osvědčeného receptu.

 

Ingredience:

 

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl.

  2. V jiné nádobě vyšlehejte vejce s mlékem a rozpuštěným máslem.

  3. Tekuté suroviny postupně vmíchejte do suchých – těsto by mělo být hladké, ale ne příliš řídké.

  4. Nechte těsto 10–15 minut odležet.

  5. Na rozpálené pánvi s trochou másla smažte malé lívanečky dozlatova z obou stran.

Tip: Pokud chcete extra nadýchané lívance, oddělte bílky, vyšlehejte je do sněhu a vmíchejte do těsta až nakonec.


Jak udělat lívance opravdu nadýchané?

 

Chcete, aby vaše lívance byly jako obláček? Vyzkoušejte tyto osvědčené rady:

  • Používejte prášek do pečiva – dodá těstu lehkost.

  • Vyšlehejte bílky zvlášť – pevný sníh zajistí maximální nadýchanost.

  • Nechte těsto odpočinout – minimálně 10 minut, ideálně však 20–30 minut.

  • Nerozmíchávejte těsto příliš – pár hrudek nevadí, naopak přílišné míchání těsto zatíží.


Nejčastější chyby při přípravě lívanců

 

POZOR! Na tyto chyby si dejte pozor, aby vaše lívance nebyly tvrdé, gumové nebo mastné:

  • Přehřátá pánev: Lívance se na povrchu rychle spálí a uvnitř zůstanou syrové.

  • Příliš řídké těsto: Výsledkem jsou tenké a rozteklé lívance.

  • Těsto bez odpočinku: Lívance nebudou dostatečně nadýchané.

  • Smažení na malém množství tuku: Lívance se přichytí a potrhaný vzhled není hezký.


Originální varianty a dochucení lívanců

 

(Foto: canva.com)

 

Chcete si lívance ozvláštnit? Zkuste některou z těchto variant:

  • Borůvkové lívance: Vmíchejte do těsta hrst borůvek.

  • Banánové lívance: Přidejte rozmačkaný zralý banán přímo do těsta.

  • Kakaové lívance: Do mouky zamíchejte 1 lžíci kakaa pro čokoládovou verzi.

  • Citrónové lívance: Přidejte lžičku citronové kůry a pár kapek citronové šťávy.

  • Bezlepkové lívance: Použijte bezlepkovou mouku a prášek do pečiva.

Tip na servírování: Podávejte s javorovým sirupem, zakysanou smetanou, ovocem, oříšky nebo domácím džemem.

 

Lívance jsou skvělou volbou pro snídani, brunch i sladkou tečku na víkendové odpoledne. S naším ověřeným receptem a tipy je zvládnete levou zadní – a garantujeme vám, že zmizí ze stolu dřív, než se nadějete! Už máte v lednici připravené mléko a vejce?


Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody